Når der ligger is og sne skal der pigsko til!

Når der ligger is og sne skal der pigsko til! og især som vejret er lige for tiden hvor frost afløses af tø og afløses af frost igen. Det gør sporene isglatte og øger risikoen for dumme faldskader når skoene pludselig smutter væk i et sving eller sågar ligeud fordi balancepunktet pludselig forskydes.

Den allerbedste løsning er naturligvis at købe en decideret pigsko, altså ikke nødvendigvis sådan en atletik pigsko til banebrug, men en trailsko med indbyggede pigge som bider i det hårde underlag og giver et sikrere greb når det hårdtpakkede sne og isen regerer. Det er imidlertid ikke hver vinter vi har is og sne, og derfor kan det godt føles som overkill at investere i et par deciderede pigsko som Oroc 280 eller  Arctictalon 275 fra Inov-8 som jeg p.t. tester med stor fornøjelse.

Inov-8 Arctictalon 275 i sit rette element.
Inov-8 Arctictalon 275 i sit rette element.

I denne guide får du de helt simple trin til at konvertere en helt almindelig trailsko til ghetto pigsko så du står sikkert fast uanset underlag. Fordelen ved denne løsning er at den er billig og at du kan konvertere retur når isen slipper sit tag i dine lokale spor.

Ideen med at konvertere trailsko til pigsko er ikke min, men er beskrevet grundigt på mange udenlandske internetsider, jeg har dog ikke fundet noget på danske hvilket gav anledning til denne guide.

Hvilke skruer skal jeg bruge?

Jeg bruger pladeskruer fra NKT i 4,8 x 19mm som jeg korter ned til cirka 11 mm med en boltsaks. Det tager et øjeblik, forudsat at man har det rigtige værktøj. Kan du finde dem er ventilationsskruer også fra NKT et bedre valg idet disse kun er 4,2mm i diameter og kun 12mm lange hvorfor man kan springe hele forkortelses øvelsen over. Årsagen til at disse to skruer er velegnede er at de har 6-kantede skruehovedet med en let skålform som gør at de bider næsten urimeligt godt på is. Samtidig er de nemme at montere, et par sko kan med lidt øvelse og det rigtige værktøj fikses på godt et minut.

NKT pladeskrue har det helt rigtige bid til ghetto pigsko.
NKT pladeskrue har det helt rigtige bid til ghetto pigsko.

Skruernes længde er det  vigtigt at være lidt opmærksom på så du ikke ender med at træde spidserne op i fødderne. Så afpas længden efter hvor kraftige knopper og hvor tyk mellemsålen er på dine trailsko. 11-12mm passer de fleste, men er særligt forfoden på skoene tyndere kan det være nødvendigt at købe kortere skruer eller selv korte dem ned. Korter du selv skruerne ned med vinkelsliber, nedstryger eller boltsaks kan det være nødvendigt at bore for i knopperne for at få den nu mere flade spids til at bide i gummiet.

Det er nemt at korte skruerne ned med vinkelsliber, nedstryger eller boltsaks.
Det er nemt at korte skruerne ned med vinkelsliber, nedstryger eller boltsaks.

Hvor kan jeg købe skruer?

De fleste byggemarkeder er leveringsdygtige, og kan dit lokale Silvan eller Bauhaus ikke, så kig forbi Stark eller Fog hvor jeg fandt mine skruer. Regn med at slippe cirka 150,- for 200 skruer, men så har du også skruer til rigtig mange par sko.

Hvordan gør jeg og hvad har jeg brug for?

Monteringen af sådan et par ghetto pigsko er rimelig simpel, hurtig og kræver næsten ingen værktøj. Her er min liste:

  • skruemaskine
  • top som passer både skruemaskine og skrue
  • 2mm bor
Værktøjssættet til ghetto pigsko - skruemaskine, top og bor til forboring.
Værktøjssættet til ghetto pigsko – skruemaskine, top og bor til forboring.

Skruerne kan sådan set sagtens monteres med en skruetrækker, men efter et par stykker er det faktisk begrænset sjovt. Med en skruemaskine går det som en leg og er faktisk underholdende.

Start med at kigge på skoens sål og vurder hvor mange pigge du har brug for. Jo færre skruer, des lettere sko, men også mindre greb og mindre stabilitet i skoen. De pigsko jeg ellers har løbet med, Oroc og Arctictalon fra Inov-8 har henholdsvis 9 og 14 pigge, så det kan du jo bruge som en slags guide. Nogle bruger mange flere, op til 20, men det føler jeg er overkill.

Eksempel på placering af pigge på den nye Arctictalon 275 fra Inov-8
Eksempel på placering af pigge på den nye Arctictalon 275 fra Inov-8.
Eksempel på placering af pigge på den nu udgåede Oroc 280 fra Inov-8.
Eksempel på placering af pigge på den nu udgåede Oroc 280 fra Inov-8.

Skruernes placering er også lidt en præference sag, men her er det jo perfekt at du kan eksperimentere lige så tosset du vil. Sidder en skrue dårligt kan du jo bare flytte den inden næste træningstur.

Lidt afhængig af skruetypen kan det være en fordel at bore for i sålen. Til dette bruger jeg et tyndt 1-2mm bor og justerer længden ved at kun den del af boret jeg skal bruge stikker udenfor borepatronen på skruemaskinen. På den måde skal jeg ikke styre hvor dybt jeg borer og så går det hurtigere.  Der er ikke nogen evidens for at skruerne bliver bedre siddende med forboring eller omvendt.

Forboring til skruerne sikrer at skruerne sidder midt i knoppen og at skruen ikke river knoppen i stykker på vej ind og ud.
Forboring til skruerne sikrer at skruerne sidder midt i knoppen og at skruen ikke river knoppen i stykker på vej ind og ud.

Dernæst monteres skruerne blot med skruemaskinen eller håndkraft og en skruetrækker hvis du har masochistiske tendenser eller bare meget stærke underarme.

Med den rigtige top går det som en leg med at montere skruer i ghetto pigsko. Regn med mindre end et minut når du har taget på det.
Med den rigtige top går det som en leg med at montere skruer i ghetto pigsko. Regn med mindre end et minut når du har taget på det.

Hvad vejer det så?

Vægt af skruer skal jo altid holdes op mod risikoen for ikke at kunne stå fast og tabe tid ved at glide og potentielt falde med risiko for at slå sig noget så gevaldigt på det hårde underlag. Når det så er sagt er ghetto pigsko ikke nogen super let løsning og kan nemt lægge 10% eller mere på vægten af en sko. Den løsning jeg bruger i et par Roclite 295 vejer cirka 37 gram pr. sko, men kan naturligvis blive både lettere og tungere afhængig af hvor mange skruer du vælger at bruge i netop din løsning.

Vægten af et sæt skruer til ghetto pigsko varierer efter antallet, men regn med at dine sko bliver ihvertfald 10 tungere.
Vægten af et sæt skruer til ghetto pigsko varierer efter antallet, men regn med at dine sko bliver ihvertfald 10% tungere.

Konklusion

Ghetto pigskoen er en effektiv og billig løsning hvis du skal bruge en pigsko nu og her. Regn med at bruge lidt tid på det første gang. Regn også med at skulle erstatte en skrue i ny og næ fordi den bliver sparket ud. Prisen er cirka en 10’er pr sko forudsat at du har værktøjet og dine sko bliver godt 10% tungere. God fornøjelse på isen.

Har du et spørgsmål eller en kommentar, så smid den her eller ovre på facebook.

Det endelige resultat, ghetto pigskoen klar til brug.
Det endelige resultat, ghetto pigskoen klar til brug.
Sammenligning af pigge - den nu udgåede Oroc 280 med 9 relativt korte pigge.
Sammenligning af pigge – den nu udgåede Oroc 280 med 9 relativt korte pigge.
Sammenligning af pigge - den nye Artictalon 275 med forholdsvis lange pigge.
Sammenligning af pigge – den nye Artictalon 275 med forholdsvis lange pigge.
Sammenligning af pigge - den brutale ghetto pigsko.
Sammenligning af pigge – den brutale ghetto pigsko.

 

 

 

8 tanker om “Når der ligger is og sne skal der pigsko til!”

  1. Sejt nok. Overvejer at prøve, men har lige investeret i de der gummisåler med pigge til at trække over skoene. Gør de ikke jobbet godt nok mon?

  2. Enig – super ide. Men det er jo primært, hvis der er meget is eller meget sne. Gummisålerne er egentlig mere velegnet til normal vinterbrug, hvis man løber på vejen ud til et trailspor. For stålpiggene – og skruerne – er ubehageligt glatte, hvis de rører ved asfalten.

    1. Helt enig Heine, det er kun til når der ligger is og hårdt pakket sne. Under alle andre forhold er gummisålen at foretrække. En sko som Arctictalon fra Inov-8 er dog ikke glat på asfalt, tværtimod. Men piggenes og knoppernes kombinerede højde gør at man føler at de “sejler” lidt under foden.

    2. Jeg er faktisk ikke enig Heine. Piggene på Arctic Talon 275 eks. står glimrende på asfalt. Skrueløsningen har du ret i står lidt mindre godt fast, men som alt andet er det jo et kompromis hvor man må vælge hvor man helst vil have optimalt greb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *