Merino får i New Zealand. Foto: Phillip Capper, billedet er tilgængelig under Creative Commons licens.

Hvorfor merinould til udholdenhedssport?

En af mine absolutte favoritter på materialesiden er merinould – en fantastisk fiber som passer godt i strømper, inder-, mellemlag handsker og huer. Jeg får gennem en sæson en del spørgsmål til hvorfor jeg synes merinould er så fantastisk. Her kommer mine svar. Hvis du vil læse kort om ulemperne ved merinould skal du bare scrolle helt ned i bunden af artiklen.

 Merino får i New Zealand. Foto: Phillip Capper, billedet er tilgængelig under Creative Commons licens.

Merino får i New Zealand. Foto: Phillip Capper, billedet er tilgængelig under Creative Commons licens.
Historie

Uld er et af de længst benyttede fibre i verden, der findes tekstiler produceret af uld som er dateret til 3000 år før Kristus. Altså for rigtig længe siden. Min personlige erindring går nu kun cirka 35 år tilbage i tiden hvor hjemmestrikkede uldstrømper og sweatre var normen i barndommens gade. Begge dele kradsede af pommern til og mistede hurtigt pasformen.

Teknisk om uld

Uld er en 100% naturlig fiber, som findes i cirka 8000 kvaliteter afhængig af hvilken fårerace den klippes fra, hvor på fåret den kommer fra og det klima som fåret bevæger sig i. Den foretrukne uldtype til inderbeklædning er merinould. Merinoulden består af lange fibre og udmønter sig i en utrolig blød og komfortabel kvalitet. En kvalitet ligger et godt stykke fra barndommens hjemmestrikkede kradse sweaters og uformelige sokker. De lange merinofibre giver ganske enkelt  færre ender i tråden = mindre krads. Hver merinofiber krøller og er derfor meget elastisk hvilket er en super egenskab til tætsiddende teknisk inderbeklædning.

Naturlig kompleks fiber

Merinouldfibre er komplekse. Hver enkelt fiber er bygget op med overlappende skæl (som på en fisk) der er hydrofobiske. De er altså modstandsdygtige over for vand. Den centrale del af fiberen er omvendt hydrofil og kan absorbere vand. Denne unikke struktur resulterer i en fiber, som kan absorbere væske men samtidig er vandskyende. Merinould absorberer og frigiver helt naturligt fugt for at varme eller køle kroppen afhængig af behovet. Kroppen varmes hurtigt op, men på grund af den gode åndbarhed i fibren overophedes den ikke.

Den komplicerede opbygning af merinouldfibren.
Den komplicerede opbygning af merinouldfibren.

Fordi merinofibrens diameter kun er en brøkdel af normale uldfibres føles merinould meget lettere og blødere mod huden. Udover en høj komfort er merinould en naturligt beskyttende fiber. Indholdet af keratin gør fibrene særdeles flammehæmmende. Desuden yder uldens struktur en rigtig  god beskyttelse mod solens stråler.

Merinouldens hydrofile egenskaber betyder at fibrene kan optage store mængder fugt, særligt sammenlignet med syntetiske produkter. Fibren kan indeholde helt op til 35% fugt uden at føles klam eller våd. Det betyder at en beklædningsdel i ren merinould kan absorbere fugt svarende til 35% af produktets nettovægt uden at føles vådt. Yderligere, så genererer ulden varme når den absorberer fugt. Således er den fugtige beklædning med til at holde kroppen varm og giver en mere tør fornemmelse. Dette er årsagen til at man føler sig mindre klam i merinould beklædning og at selv drivvådt tøj holder på varmen.

Temperaturregulerende og bakteriehæmmende

Beklædningsdele fremstillet i merinould har særdeles gode isolerende egenskaber. Merinofibren er nærmest forkrympet og strukturen i fibren skaber millioner af bittesmå luftlommer i stoffet. Disse lommer af stillestående luft fastholder kropsvarmen og skaber en barriere mod den omgivende kolde luft.

Merinoulden arbejder helt naturligt med kroppens egen temperaturregulering. Den regulerer temperaturen ved at absorbere og frigive fugtighed. Når forholdene er kolde og fugtige absorberer merinofibren fugt og starter processen hvor stoffet genererer varme. Under varmere forhold regulerer ulden kropstemperaturen ved køling gennem fordampning. Præcis samme proces som kroppen selv anvender når den sveder ved fysisk aktivitet.

De fleste kender til sportstøj med en mere eller mindre kraftig svedlugt, selv efter vask. Merino ulden har en naturlig resistens mod den bakterievækst der forårsager lugtgenerne. Beklædning i merinould kan derfor ofte benyttes i flere dage uden at lugte. Jeg har personligt, i flere omgange, brugt den samme Woolnet trøje fra Aclima 6 dage i stræk på fjeldet uden lugtgener, den blev blot hængt til udluftning om natten. På samme måde bruger jeg merinould t-shirts og strømper til hverdagsbrug mange dage uden vask.

Hvor kommer merinoulds egenskaber fra

Årsagen til denne naturlige bakteriehæmmende egenskab er den fantastiske evne til at absorbere fugt og fibrenes ujævne og negativt ladede overflade. De lugtskabende bakterier foretrækker syntetiske fibre, som har helt jævne og positivt ladede overflader. Desuden er god beklædning i merinould fra starten “imprægneret” med lanolin som er fårets naturlige fedtstof. Lanolinen går i forbindelse med kroppens affaldsstoffer i tøjet og nedbryder dem. Det betyder at bakterier ikke har noget at leve af. På den måde skaber lanolin sammen med uldfibrenes ujævne negativt ladede overflade et utiltalende miljø for bakterierne.

Den visuelle forskel på en kunststoffiber (øverst) og en merinouldfiber (nederst). Kunststoffibren er helt glat og kan ikke optage fugt mens merinouldfibren har en fiskeskæl lignende struktur som tillader det hydrofile indre at optage fugt.
Den visuelle forskel på en kunststoffiber (øverst) og en merinouldfiber (nederst). Kunststoffibren er helt glat og kan ikke optage fugt mens merinouldfibren har en fiskeskæl lignende struktur som tillader det hydrofile indre at optage fugt.

En sidste af merinouldens unikke egenskaber er evnen til at fastholde fugt i dampform langt længere end syntetiske materialer. Dette giver en fordel i forbindelse med åndbare membraner som er afhængige af at fugten når frem til menbranen i dampform da den ellers blot fortættes og sætter sig på indersiden som “dug”. Så står den på lange løb med lav intensitet i rigtig dårligt vejr er en tynd merino trøje under skaljakken en fantastisk løsning.

Som nordmændene ynder at sige: “Ull er gull!”

Favoritprodukter

Nogle af mine favoritprodukter kommer fra norske Aclima som igennem generationer har arbejdet med uld og merinould. Men også ligeledes norske Devold, Icebreaker, Inov-8 og mange andre laver rigtig lækre ting som er værd at kigge på. Min absolut foretrukne trøje fra Aclima er Woolnet modellen som ses herunder. Den kan bruges til både vandring, løb, cykling og alle øvrige udendørs aktiviteter.

Den fabelagtige Aclima Woolnet shirt - holder nemt 6 dage på fjeldet uden vask og fungerer rigtig godt under en vindjakke til vinterløb.
Den fabelagtige Aclima Woolnet shirt – holder nemt 6 dage på fjeldet uden vask og fungerer rigtig godt under en vindjakke til vinterløb.
Vedligeholdelse af merinould

Beklædning i merinould skal vedligeholdes og passes på. Det er vigtigt at vaske det seperat da traditionel enzym vaskemiddel nedbryder de tynde uldfibre og på sigt giver huller i tøjet samtidig med at lanolin indholdet vaskes ud og gør uldfibrene mere stive. Det har den effekt at de nemmere knækker og beklædningen vil begynde at kradse.  Almindelig vaskemiddel efterlader sæberester i stoffet som bakterier kan leve af og på hvilket nedsætter merinouldens bakterihæmmende effekt. Brug i stedet en decideret uldshampoo som indeholder lanolin som Aclima Ullshampoo eller Zebla Uldvask. Jeg benytter mig af begge typer men foretrækker Aclimas på grund af et højere lanolin indhold.

I videoen nedenfor fortæller jeg lidt om hvorfor jeg er så begejstret for Woolnet:

Nåhja, jeg er iøvrigt også stadig ret vild med merino strømperne fra Teko Socks.

Skal jeg kort nævne et par ulemper som taler imod brugen af merinould, så er det helt klart den manglende slidstyrke og behovet for at vaske separat fra almindeligt vasketøj med specielt uldvaskemiddel. Det er dog to ting jeg vælger at se igennem fingre med for at få alle fordelene.

Anbefaling af merinould til hverdag – LOOW

Det er ikke nogen hemmelighed at jeg er ret vild med uldbeklædning fra norske Aclima til sport og turbrug. Til hverdag kan det dog godt kan komme til at se lige lovlig turagtigt ud.

Jeg er derfor blevet rigtig glad for det relativt nye danske mærke LOOW som syr kort- og langærmede T-shirts i en super lækker merinould metervare. Det er dem jeg hopper i til hverdag efter arbejdstid. Snittet er sådan at de går med både jeans og jakkesæt.

En ekstra detalje ved LOOW som jeg trigger virkelig meget på er muligheden for at få repareret deres T-shirts hvis der kommer et hul i dem, gratis! Se det er kundeservice som rykker, og rammer en voksende tendens imod at undgå at smide ting ud men istedet genbruge og reparere.

LOOW merinould T-shirt

LOOW har lavet et samarbejde med Strauss Skrædderi, der har afdelinger i København, Lyngby, Kolding, Vejle og Århus. Har din T-shirt fået småskader eller huller efter vask og almindeligt brug, kan du derfor få dem repareret her.

Udfyld LOOW’s formular her, vedhæft et billede af skaden. Kan det repareres sender LOOW en reparationsseddel, du skal medbringe til skrædderen. Reparationen er gratis.

Det eneste du selv skal gøre, er at aflevere og afhente T-shirten hos skrædderen.

Mere om merinould

Hvis du vil læse lidt mere om uld, kan du hoppe videre til et par af mine andre artikler herunder.

Anmeldelse af Ashmei Merino + Carbon Running Jersey

Duel – Salomon Minim Critical LS TEE vs. INOV-8 Base Elite 150 Merino LS

Anmeldelse af CEP Run Merino kompressionsstrømper

Hold varmen når kulden banker på

Anmeldelse af Newline BLACK x LOOW Merino SS T-shirt

Anmeldelse af Anárjohka Warmwool undertøj fra Aclima

Min svenske skribentkollega Traillöparen har testet en ordentlig stak beklædning fra Aclima sidste vinter, den artikel kan du læse her.

 

19 tanker om “Hvorfor merinould til udholdenhedssport?”

  1. Tak for en gennemført beskrivelse Knut. Og jeg er helt med dig omkring uldens magiske verden.

    Den med at det skal vaskes for sig selv… Du skal bare have uld nok, så skal det hurtigt blive vasket i større portioner 😉

    Efter noget tid og mange vaske kan du med fordel give tøjet en uldkur. Fik det anbefalet af en af læserne på GrejGuide.dk

    Om vinteren kan du hænge det ud i frosten og så har det en selvrensende effekt i forhold til sved (virker ikke på mudderet i sokkerne).

    Vi ses i naturen
    Bjarke

    1. Hej Bjarke,

      Tak for din kommentar.

      Har du lidt mere information om uldkuren, det vil jeg rigtig gerne inkludere i artiklen.

      Enig i udluftning af uldtøj – for mig fungerer det bedst med tøj til dagligdags brug, ikke det jeg for alvor sveder i.

  2. Jeg elsker også uld. Et fantastisk materiale!
    Alle de steder, hvor du i artiklen skriver merinould, kunne du dog lige så godt blot have skrevet uld. Merino-racen er et ganske almindeligt får og bortset fra at merinofårets uld er ekstra blød og finfibret, er den dog i bund og grund ikke forskellig fra andre uldtyper. Som du skriver det lyder det som om det kun er uld fra racen merino der har de gode egenskaber, og det er jo ikke tilfældet. Det har al uld.
    Men jeg er helt enig i hvad du skriver i øvrigt! Uld burde bruges noget mere, både til sport og alt muligt andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *