7 tips til at holde varmen i soveposen

9 tips til at vælge liggeunderlag 

Du er på jagt efter et nyt liggeunderlag. Måske spørger du om råd i en friluftsgruppe på Facebook. Hvis du er rigtig “heldig”, så får du en lang tråd som lister nærmest samtlige underlag på markedet og deres priser samt evt. R-værdi. De fleste skriver blot navnet, eller måske bare producent navnet på det underlag de p.t. selv bruger uden at uddybe det.

Bliver du klogere af det? Måske er din situation anderledes?

Forord

Jeg arbejder til hverdag i en friluftsbutik hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

En god nats søvn

En god nats søvn i “vildmarken” er ikke noget som man skal tage for givet. Det er, for mange, ofte forbavsende svært at få en god nats søvn på tur. Man skulle tro at de fleste ville være godt trætte efter en lang dag i frisk luft og klar til at sove 10 timer eller mere. Men sådan er det ikke for alle, selv med mange kilometer i benene.

Det er en af årsagerne til at et godt liggeunderlag bør stå højt på listen over prioriteret grej til tur. En godt liggeunderlag giver den komfort og støtte kroppen har brug for efter en lang dag på farten. Men udover komfort og støtte har liggeunderlaget også den kritiske rolle at isolere dig fra jordens kuldeudstråling og hjælpe din krop med at holde sig varm.

Overvejelser i forbindelse med køb

Det er relevant at stille sig selv nogle spørgsmål og gøre nogle overvejelser inden indkøb af liggeunderlag og gøre op med sig selv hvilke parametre som er vigtige.

Alle parametre hænger sammen, så skruer man på det ene ændres en eller flere af de andre også.

Eksempel:
Varmt og let = dyrere.

Varmt og tungt = billigere.

Og så videre…

Keith Bontrager, der betragtes som pioneren indenfor den moderne mountainbike, er citeret for følgende:

“Strong, Light, Cheap, pick two!”

Moralen er at ethvert valg også medfører fravalg. Du kan ikke nødvendigvis få et let, varmt og billigt underlag med en lav pakvolumen og høj komfort. Her må du vælge hvilke egenskaber som betyder mest for dig i praktisk brug.

Denne “sandhed” gælder ikke kun for liggeunderlag. Den kan lige så nemt tilpasses til soveposer, telte, rygsække og alt det andet friluftsgrej vi benytter os af.

Forskellige typer liggeunderlag

Helt generelt findes der tre typer liggeunderlag. De traditionelle underlag i åben eller lukket celleskum. de “selvoppustelige” luftunderlag og de tykkere luftunderlag som skal blæses op. Underlag i celleskum er fornuftige i pris, hurtige at folde ud og kan bruges til mange ting som siddeunderlag i løbet af dagen, støtte i en rammeløs rygsæk eller beskyttelse af dit luftunderlag. Til gengæld fylder de en del og er ikke så komfortable som de luftfyldte underlag.

De “selvoppustelige” underlag er i min verden en saga blot. De har samme svaghed som de tykkere luftunderlag, evnen til at punktere, samtidig med at de fylder og vejer mere. Når jeg skriver “selvoppustelige” i citationstegn er det fordi at de skal hjælpes til fuld tykkelse ved nogle indblæsninger med munden.

De tykke luftfyldte liggeunderlag er generelt en del mere kostbare end de to andre typer, men også langt mere komfortable. Samtidig kan isoleringsevnen være virkelig høj. Disse liggeunderlags største achilleshæl er at de kan punktere og potentielt delaminere, særligt hvis de efterlades i et varmt telt hårdt pustet op. Derfor skal du altid medbringe reparationstape, Tear-Aid, og lukke en del af luften ud af underlaget hvis du efterlader det i teltet i løbet af dagen.

Jeg kigger på 9 ting når jeg vælger liggeunderlag

Jeg ser, helt personligt, på 9 forskellige parametre jeg kigger på når jeg vælger et nyt liggeunderlag:

Vægt

Dit liggeunderlag vil ofte være en af de fire tungeste enkeltdele i din oppakning (telt, rygsæk, sovepose og liggeunderlag). Det er derfor et af de rigtig gode steder at spare lidt på vægten. Det er ingen hemmelighed at jeg er fan af en let rygsæk. For mig er der direkte lighedstegn mellem en let oppakning og en god tur! Skal du derimod kun bruge underlaget på kanoture og shelter overnatninger hvor du kan parkere i relativ nærhed har vægten måske ikke det store at sige. Men prøv at tænke lidt fremad, måske du vil du i fremtiden på vandretur, og her er vægten pludselig en væsentlig parameter.

Pakket størrelse

Ved siden af vægten er pakket størrelse noget af det jeg kigger allermest på når jeg vælger nyt grej. Det bør du også gøre! En mindre pakket størrelse betyder at du har nemmere ved at pakke din rygsæk rigtigt og slipper for at dingle rundt med diverse udstyr stroppet på ydersiden eksponeret for omgivelserne og vejret.

Isoleringsevne

Evnen til at isolere dig mod kulde nedefra og varmetab mod jorden er sammen med komforten den vigtigste opgave for dit liggeunderlag. Når temperaturen falder har du brug for mere isolering og en højere såkaldt R-værdi. Liggeunderlagets R-værdi beskriver hvor godt det isolerer. Liggeunderlag med R-værdi mellem 0 og 2 er helt generelt mest velegnede til sommerbrug. R-værdier mellem 2 og 4 er fint til de fleste 3-sæson formål og en R-værdi mellem 4 og 6 giver fremragende isolering selv når vinterkulden sætter ind. Ligesom med soveposer er der en del variation her. Nogle mennesker kan slippe afsted med et sommerunderlag selv på koldere ture, mens andre har behov for et varmere underlag.

Tykkelse

Liggeunderlagets tykkelse siger, til en vis grad, en del om liggekomforten. Det gælder så længe strukturen i konstruktionen er i orden så det ikke føles som at ligge på et badedyr. Prøv dit nye liggeunderlag i en butik så du ved at det føles rigtigt for dig.

Opblæsningsmetode

Liggeunderlag af den luftfyldte type kan blæses op på forskellige måder, lidt afhængig af producent og model. Du kan enten bruge  munden og lungerne, en indbygget pumpe, en ekstern pumpe eller en såkaldt pumpepose. Hver af disse metoder har deres fordele og ulemper som jeg kort vil ridse op her.

Bruger du munden og lungerne skal du ofte blæse en del fordi luftvolumen i de fleste underlag er ret højt. Samtidig blæser du fugtig luft ind i dit liggeunderlag med risiko for kondens og deraf følgende afkøling.

En indbygget pumpe kan virke smart fordi den altid er med og ikke kan glemmes hjemme. Den er dog ofte lavet med skum som vejer en del og bliver “træt” når det er koldt.

Den eksterne pumpe kan både være mekanisk og elektrisk, fælles for dem begge er at de er rimelig effektive. Til gengæld er det en ekstra ting du skal pakke i rygsækken som både fylder og vejer. Thermarests lille elektriske pumpe dublerer dog glimrende til at blæse liv i et genstridigt bål.

9 tips til at vælge liggeunderlag - NeoAir® Mini Pump

Pumpeposen er min klare favorit! Dels tager det, med lidt øvelse, kun et øjeblik at puste underlaget op. Dels kan pumpeposen i de fleste tilfælde dublere til enten opbevaring af liggeunderlaget eller som drybag til sovepose eller tørt tøj.

9 tips til at vælge liggeunderlag - SCHNOZZEL PUMPBAG UL M

Exped leverer standard pumpeposer med til de fleste underlag som ikke har indbygget pumpe, Klymit gør det til nogle modeller og Thermarest har det som tilbehør på programmet.

Dimensioner som passer til dig

Dit liggeunderlag skal understøtte de to væsentligste trykpunkter, skuldre og hofter for at du føler dig komfortabel. Vil du spare vægt kan du vælge et kort underlag og bruge rygsækken som alternativ til ben og fødder. De fleste vælger dog den lille vægtstraf for at få den bedste komfort med et fuldlængde liggeunderlag. Forskellige længder liggeunderlag sikrer at du kan finde et der passer til din højde uden at du behøver bære mere end nødvendigt.

Bredden og formen af dit liggeunderlag bør bestemmes af dit sovemønster. Sover du mest på ryggen med let spredte ben får du formentlig mest glæde af et rektangulært underlag som er mindst 50 cm bredt. Sover du mest på siden kan et mumieformet underlag spare dig noget vægt. Ligesom på længden findes en del liggeunderlag i smallere og bredere versioner så du kan finde et som passer til din kropsbygning og sovestil.

Støj

De fleste liggeunderlag laver en eller anden form for knirke lyde når du vender og drejer dig i løbet af natten, det vænner du dig til. En type underlag er dog bandlyst hvis du vil sove i telt med mig. Det er Neo Air X-Lite modellerne fra Thermarest som cirka er som at sove på eller ved siden af en chipspose. Hvis du sover med ørepropper er det fint, ellers prøv det i det mindste før du køber.

Pris

Gode liggeunderlag findes i mange prisniveauer. Du kan helt sikkert finde et liggeunderlag i lukket celleskum til omkring 100 kroner. Du kan også skyde efter et luftfyldt underlag med dunfyld til et par tusind. Pointen her er at du ikke behøver at brænde pensionsopsparingen af for at komme afsted på tur og sove fornuftigt, men for de fleste vil et fornuftigt luftfyldt underlag være et godt valg.

Materialer

Nogle liggeunderlag er fremstillet af særligt slidstærke materialer. Hvis du har behov for eller ønske om at kunne rulle dit liggeunderlag ud direkte på skovbunden eller på fjeldet kan det være en fordel. Her vil jeg uanset altid vælge et skumunderlag som ikke risikerer at punktere.

Gå i en butik og prøv liggeunderlag i praksis

Mit råd er at gøre dig klart hvilke af ovenstående punkter du vægter højest.  Gå derefter i et par butikker og få deres bud på hvad du skal vælge ud fra dine krav. Bed om at komme til at ligge på de forskellige liggeunderlag for at du kan vurdere om det føles behageligt for dig.

Mine anbefalinger

Jeg, og mine børn, bruger en række forskellige liggeunderlag, alt efter behov. Husk at det jeg synes fungerer godt ikke nødvendigvis er det samme som dækker dit behov.

Det billige til at komme i gang med

Her vælger jeg et liggeunderlag i lukket celleskum til en fornuftig pris. Et godt bud kunne være Spejder Sports Asivik EVAmat 9.5 Reg til 199,- alternativt Therm A Rest RidgeRest Classic Regular til 170 kroner.  Her går du ikke galt i byen, men får naturligvis ikke samme liggekomfort som med et luftfyldt liggeunderlag. Til gengæld kan underlagene bruges til at sidde på ved bålet uden risiko for punkteringer.

9 tips til at vælge liggeunderlag - skumunderlag fra Spejder Sport

Det økonomiske luftfyldte liggeunderlag

Til brug i de tre varmeste sæsoner er Klymit Static V er rigtig stærkt bud. Det er da også det underlag mine børn bruger på kanoture og andre arrangementer hvor der overnattes i telt. Det er nemt at puste op, med munden, selv for en 9-årig. Og vil du gerne undgå kondens i underlaget passer pumpeposen fra Thermarest på Klymits ventil. Den rektangulære form passer godt til ungernes sovestil hvor de vælter rundt i løbet af natten. En prislap på 800 betyder at Static V Lite er i den overkommelige ende af prisskalaen for luftfyldte underlag. Har du brug for et varmere underlag kan du kigge på Static V Insulated som har fiberfyld. Har du brug for mere plads kan du kigge på Static V Luxe som er bredere og længere.9 tips til at vælge liggeunderlag - Klymit Static V

Klymit Static V er også underlaget jeg for tiden bruger i min Exped Travel Hammock Lite hængekøje. Jeg synes at strukturen gør at det holder sig rimeligt godt på plads i køjen i løbet af natten.

9 tips til at vælge liggeunderlag - Klymit Stacic V i Exped Travel Hammock Lite

Superlet og varmt  til 3-sæsons vandrebrug

Exped Synmat HL er min personlige favorit. Det mumie formede underlag pustes let op med den medfølgende pumpepose som helt enkelt kaldes Schnozzel Pumpbag UL M. Tykkelsen på 7 cm er rigtig komfortabel kombineret med en respektabel R-værdi på 3.3 som gør at det skal være rigtig vinter før jeg ikke finder det varmt nok. Jeg ligger på M størrelsen, men er du højere end mine 171 cm kan du vælge LW udgaven som er både længere og bredere. Prisen er 1.500 inkl. Schnozzel Pumpbag UL M som er uundværlig.

Når jeg er på tur med min kæreste bruger jeg dobbeltudgaven af samme underlag Synmat HL Duo. Den klare fordel er at ingen af os skal ligge i revnen mellem to underlag. Samtidig fylder og vejer det ikke ret mere mere end et gennemsnitligt normalt luftfyldt underlag.

9 tips til at vælge liggeunderlag - Exped Synmat HL9 tips til at vælge liggeunderlag - Exped Synmat HL

Det lækre liggeunderlag til vinterbrug

Når det bliver rigtig koldt ruller jeg et Exped Downmat 7M ud og sover natten igennem. Det 7 cm tykke liggeunderlag er fyldt med dun og har en R-værdi på 5.9 hvilket er rigtig varmt. Jeg bruger ikke den indbyggede pumpe, Expeds Schnozzel Pumpbag UL M fungerer langt mere effektivt end skumpumpen når det er koldt nok til et dunfyldt underlag. Prisen kan synes høj, men isoleringsevnen og kvaliteten følger med.

9 tips til at vælge liggeunderlag - Exped Downmat 7M

Når det er koldt, og der eventuelt ligger sne, er det en rigtig god ide med et skumunderlag under dit oppustelige underlag. Det gælder uanset hvor godt isoleret dit underlag er. Dels isolerer skumunderlaget yderligere mod kulde og eventuel kondens vil dannes under skumunderlaget. Dels har du en backup i det uheldige tilfælde at det oppustelige underlag punkterer og du ikke er i stand til at finde hullet. Jeg bruger, som på denne vintertur på Hardangervidda, Thermarest Z-Lite SOL under mit Downmat. Det er et skumunderlag formet som en æggebakke, omend til meget små vagtelæg måske, som isolerer godt, er rimeligt komfortabelt og er nemt at pakke. Dette underlag bruger jeg også som siddeunderlag i løbet af dagen.

De mest anerkendte producenter

Der findes rigtig mange producenter af liggeunderlag, både store og små. Dem med det største udvalg er: Exped, Thermarest, Klymit og Sea To Summit

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide med om relaterede emner så anbefaler jeg følgende artikler jeg tidligere har skrevet.

Korrekt opbevaring af din sovepose

7 tips til at holde varmen i soveposen

Pakkeliste til 6 dage på fjeldet

Efterskrift

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at lægge en kommentar herunder eller ovre på facebook.

Kender du nogen som kunne have gavn af denne artikel er du naturligvis meget velkommen til at dele den. Tak! 🙂

 

 

6 tanker om “9 tips til at vælge liggeunderlag ”

    1. Hej Peter,

      Den slags har jeg kun prøvet i militæret for mange år siden. Det er for tungt til mine ture.

      Vh Knut

  1. Hej Knut, så er jeg også her med mine spørgsmål 🙂 Kan du anbefale et godt liggeunderlag til at tage med på o-løb med overnatning? Nu fik jeg, med din hjælp, en god sovepose med mig fra OR, så nu er jeg på udkig efter et underlag…

    1. Hej Gritt,

      Det kan du tro. Til o-løb, i primært den lunere sæson, ville jeg selv stikke på tur med mit Klymit X-Frame underlag. Det vejer lige over 250 gram og er godt komfortabelt. Samtidig kan det pakkes ned til næsten ingenting. Skal det være 4-sæson komfort synes jeg godt om Exped Synmat HL som klokker ind lige over 350 gram. Jeg har begge modeller i butikken, og bruger begge modeller selv.

  2. Jeg bruger en kobi –

    EXPED SYNMAT UL M
    sammen med
    FLEXMAT XS

    Flexmat bruger jeg til at sidde på i lejren og til pauser –

    Ved du om man ligger R-værdier sammen eller ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *