Häckeberga Runt - en diset morgen på Skåneleden

Häckeberga runt – 24 timer på Skåneleden

Häckeberga runt er en fin rundvandring i det sydlige Skåne tæt på Malmö og  Öresundsbron. Med en samlet distance på 27 km er den perfekt at dele over to dage. Logistisk er den særdeles overkommelig for selv uerfarne vandrere.

Häckeberga Runt - bro på etape 15

Häckeberga runt, en tur gennem naturreservater

Häckeberga runt udgøres primært af etape 15  og 15ASkåneledens SL2 Nord till Sydleden samt en lille stump på cirka 2 km af etape 14. Turen følger det meste af vejen rundt grænsen af Häckeberga, Kulletorpet og Risens naturreservater.

Vores tur startede ved shelteret som på det trykte kort hedder Glamberga, men som på de opsatte skilte i området benævnes Sturup. Det giver også en antydning af shelterets beliggenhed, som er stort set direkte under den nordlige indflyvningsrute til lufthavnen.

Häckeberga Runt - indflyvning til Sturup

Med cirka 2 mio passagerer årligt er det Sveriges fjerde travleste lufthavn. Så hvis du gerne vil sove længe er Sturup vindskydd nok ikke det bedste valg.

Herfra gik vi mod uret og mod øst af etape 15A, denne består mest af små grusveje og hjulspor. Enkelte sektioner af skovstier bryder de lidt monotone skovveje. Terrænet er flot og sporet er i vanlig Skåneleden stil særdeles vel opmærket med orange mærker og skilte. Vandringen er en fornøjelse og trods det disede og våde vejr holder vi en fin fart i sporet.

Häckeberga Runt - grusveje præger den første del af turen.

Uden mad og drikke…

Efter et par timers vandring fortalte maverne at der var tid til lidt mad. Vi spottede en fin plet langs sporet med lidt rygstøtte og fik gang i gasbrænderen som hurtigt kogte vand til den frysetørrede ret vi skulle dele. Lyo Food laver nogle rimelig store portioner på 500 gram færdig mad, så til vores behov er det fint at dele til frokost. Sammen med frokosten fik vi også en kop varm kakao. Det er  en lille luksus som vi kun sjældent tager på tur uden at have med i madposen.

Häckeberga Runt - frokostpause

Med frokosten godt i maven gik det afsted igen, og efter cirka en times yderligere vandring begynder landskabet lige så stille at blive mere bakket. Ihvertfald er det på de sidste tre timer vi henter de fleste af dagens 361 positive højdemeter.

Shelteret i Bilarp (Dörröd)

På vejen op mod sti krydset ved Kullatorpet, hvor etape 15A bliver til etape 14, som skal følges kortvarigt, beslutter vi os for en lille afstikker ind til shelteret i Bilarp. Vi vandrer ind for lige at se på beliggenhed og faciliteter. Omvejen er på cirka 2 kilometer i alt og afslører at shelteret ligger tæt på hvad der ligner en vel benyttet spejderhytte. Desuden ligger her en stor fodboldbane. Til gengæld er her das og adgang til rent vand, ren luksus. Shelteret vises på kortet som Bilarp, men på skiltningen benævnes det Dörröd.

Häckeberga runt - Lui på bakken

Vi fortsætter vores vandring, nu tilbage af samme vej for at ramme den planlagte rute igen, mens mørket hurtigt falder på. Da vi rammer stikrydset ved Kullatorpet er det ved at være tid til at finde pandelamperne frem. Det bliver i særdeleshed tydeligt da vi kort efter rammer et stykke med mudret skovsti. De sidste 20 minutter frem til shelteret hvor vi har planlagt at overnatte foregår i pandelampernes skær. Det er en disciplin som besværliggøres lidt af disen i luften.

Häckeberga Runt - Lui i pandelampens skær

Overnatning ved Allmänningen vindskydd (Häckeberga)

Vi havde hjemmefra besluttet at overnatte ved Allmänningen shelteret som på skiltningen undervejs benævnes Häckeberga. Dog havde vi ikke på forhånd besluttet om vi skulle sove i shelteret eller i telt, så teltet var pakket i rygsækken. Godt det samme, for ved ankomsten i mørket ser vi på lang afstand lyset fra et bål. Ved shelteret mødes vi af liv og glade dage med to voksne og to børn som er i fuld gang med madlavning og bålhygge.

Vi tilbydes plads i shelteret, men beslutter efter en hurtig rådslagning at sove i telt, så det bliver hurtigt sat op. Der er flere fine teltspots i forbindelse med shelterpladsen, så det er rigtig fint at kunne kombinere tingene.

Med teltet oppe, underlaget pustet op og soveposerne lagt ud til luftning var det på tide at på noget mad og noget varmt at drikke. For nemhedens skyld havde vi også til aftensmaden medbragt frysetørret mad som blot skal tilføres kogende vand og trække 10 minutter for at levere en portion varm energi ned i maven. Der er mange meninger om frysetørret mad, og jeg kan godt blive træt af det. Men køber man varieret og de lækre mærker så er det sjældent rigtig skidt. Men indrømmer gerne at tankerne gik i retning af naboerne hjemmelavede karrygryde med hakket oksekød og spidskål. Jeg var så heldig at blive tilbudt nogle skefulde friskkogte ris som gav lidt ekstra fylde til min chili con carne.

Häckeberga Runt - bål på shelterpladsen

Et lille bål havde vi også fået tid til at stable på benene med hjælp af gløder fra naboerne – så for en stund holdt strålevarmen det kolde og fugtige vejr på afstand. Temperaturen havde hele dagen ligget mellem 0 og 1 grader, så bålet var både hyggeligt og rart.

Luksus morgenmad på sengen

Efter  godt 10 timer i køjen, eller på underlaget om man vil var det tid til at fylde lidt i maven igen. Regnen trommede stødt på teltdugen. Så beslutningen om at blive i soveposen og ordne morgenmaden herfra blev nærmest en formssag. Køkkengrejet blev stablet op i teltets apsis og de første skiver bacon blev stegt over lav varme. Hvis der er noget som kan sætte gang i mundvandet, så er det duften af bacon. Mens det blev holdt lunt i en strimmel alufolie, røg æggene på panden og blev til røræg i baconfedt tilsat lidt salt og peber. Sundt, nærende og med en god fylde i maven forud for dagens korte vandreetape.

Häckeberga Runt - Knut laver morgenmad

 

Häckeberga Runt - røræg og bacon

Efter morgenmaden var regnen stilnet af, så det var blot at få pakket det våde telt ned, ordnet morgentoilette og pakket rygsækkene inden afgang. Fordi teltet blot skulle hjem og tørres blev indertelt og oversegl pakket ned sammen. Skulle det have været brugt den følgende nat ville det tørre indertelt være blevet pakket ned for sig selv og overseglet forsøgt tørret lidt i løbet af dagen. Under nedpakningen var der også tid til at vi fik hver et skud espresso fra den medbragte Handpresso. Virkelig luksus på vandretur.

Farvel til de brede grusveje, goddag til smalle stier

Præcis klokken 10 stod vi klar til afgang. Disen var lettet lidt, men alt var vådt og koldt med en temperatur på lige over frysepunktet. De første par kilometer gik med at få lidt varme i kroppen.

Häckeberga Runt - farvel til lejren

Starten på dagens etape 15 betød også farvel til de brede grusveje som gårsdagens etape bestod af og goddag til de smalle skovstier. For os var det et velkomment skifte, vi foretrækker de mindre stier.

Området omkring Genarp er helt tydeligt i brug til mange typer friluftsliv. Her er et mylder af ridestier, mountainbikespor og vandrespor flettet ind imellem hinanden. Det giver en virkelig god energi at opleve hvordan andre også bruger naturen. Desuden er det fin inspiration til hvor den næste trailløbe- eller mountainbiketur kan gå hen. Vi mødte både ryttere, løbere, vandrere på dagstur og mountainbikere.

Häckeberga Runt - stier til mange formål

Efter knapt 5 km kommer vi til et ny opført shelter som gårsdagens shelter naboer fortalte om. Planen var egentlig at spise “second breakfast” her, men andre havde fået samme ide og området var fyldt med legende børn både i og udenfor shelteret. Efter et par minutters snak med “beboerne” som havde en fornøjelig dag i skoven med bål, Trangia og hygge besluttede vi at gå videre.

Häckeberga runt - nyopført shelter nær Galtesjöhus

Second breakfast

En kilometer længere nede af sporet fandt vi det perfekte spot, med ryggen op mod et stort mosbegroet træ. Kogegrejet blev pakket ud og vandet blev sat over til en omgang havregrød. For at spare på opvasken tilberedte vi havregrøden i posen fra det ene frysetørrede aftensmåltid som var blevet skyllet med varmt vand. Det gør det hurtigt og enkelt at få noget lækkert at spise. Dagens havregrød bestod af havregryn, salt, frysetørrede jordbær som alt sammen var blandet hjemmefra. Som ekstra krydderi fik det et drys kanelsukker, også en af de ting som altid er med på tur.

Häckeberga Runt - second breakfast

Med den sidste gas i dåsen blev der kogt vand til en kop varm kakao og et skud espresso, helt perfekt mellemmåltid at gå videre på.

De sidste kilometer til den parkerede bil gik hurtigt med frisk energi, og selv de sidste 1½ kilometer på en kedelig bred grusvej var til at overkomme med et smil på læben. Synet af den parkerede bil i vejkanten markerer afslutningen på vores 24 timer på Skåneleden. Tilbage står blot at smide rygsækkene i bagagerummet, lægge regnjakkerne og trille retur til Danmark.

Häckeberga Runt - forcering af hegn

Resourcer til planlægning og navigation

Selvom det meste af Skåneleden og i særdeleshed denne tur er rigtig velafmærket er der alligevel nogle basale resourcer som jeg ikke tager afsted uden. Det giver tryghed at kunne finde den rigtige vej hvis spor markeringen svigter (sker ofte på grund af skovning) og hvis skiltningen ikke er helt i top ved et kryds.

  • Før turen

Før turen bruger jeg Skåneledens udemærkede hjemmeside til at finde præcis den rute som passer til den til rådighed værende tidsramme og ambitionsniveauet. Der er over 1100 kilometer afmærket spor til rådighed. Her finder du en oversigt over de enkelte etaper med beskrivelser, kort til print, GPX filer til download og under selve beskrivelsen finder du tit nyttige up to date informationer om vandsituation og sporomlægning fra andre vandrere som har gået turen. Husk at kigge på dato for indlæggene, nogle er indimellem gamle og derfor ikke længere relevante.

  • På turen – kortet

Jeg medbringer altid det relevante kort for området jeg skal vandre i. Skåneledens kort er trykt på vandfast papir i målestok 1:50.000. Denne type kort kaldes også 2 cm kort fordi 2 cm på kortet svarer til 1 kilometer i terrænet.

Häckeberga Runt - Skåneledens kort er uundværlige

Dette målestoksforhold giver en god balance mellem detaljeringsgrad og hvor meget terræn som kan presses ind på et kortark. Kortene er produceret på baggrund af Terrängkarta 2010 fra det svenske Lantmäteriet og er fyldestgørende topografiske kort med detaljer som ruten, shelterpladser, toiletter og deslige indtegnet. Jeg køber mine kort her.

Du kan også vælge at printe dit eget kort direkte fra hjemmesiden og medbringe det i en papirlomme. De printede kort holder dog ikke samme kvalitetsniveau som det trykte men kan godt gå i en snæver vending.

  • På turen håndholdt GPS eller smartphone

Det er en god vane at følge med på kortet selvom du vandrer på en afmærket rute. På den måde har du altid en ide om hvor i terrænet du befinder dig og hvor langt du er fra nærmeste shelterplads, toilet, indkøb og lignende. Indimellem svipser det dog, og her kommer en håndholdt GPS eller smartphone med en GPS app med en hjælpende hånd.

Häckeberga Runt - skærmdump fra Viewranger

Til korte ture på Skåneleden og i lignende terræn bruger jeg appen Viewranger som kan downloades til både iOS og Android. Den har mulighed for at hente lokalt kortmateriale og du kan hente de såkaldte GPX filer fra Skåneledens hjemmeside så du undervejs kan se præcis hvor på ruten du befinder dig. Appen kan også bruges som triptæller og registrere hvor langt og hurtigt du bevæger dig.

På forespørgsel har jeg lavet en komplet GPX fil med ruten og shelterpladser. Lige til at downloade og bruge i din Garmin GPS. Du kan hente filen her:

Hackeberga Runt

Hvordan kommer jeg dertil?

Det er klart nemmest at ramme Häckeberga Runt i bil. Vi kørte til shelteret ved Sturup og parkerede i vejkanten cirka en kilometer fra destinationen.

Häckeberga Runt - parkering i grøftekant nær Sturup vindskydd

Alternativt kan du fra Malmö C tage bussen til Genarp, det tager 51 minutter. Fra busstoppet i Genarp er der cirka 5 kilometer til shelterpladsen Allmänningen (Häckeberga). Brug Skånetrafikkens app (iOS og Android) til afgangs- og rejsetider samt køb af billetter.

Häckeberga Runt - busstop i Genarp

 

Hvad skal du have med

En pakkeliste skal altid tage udgangspunkt i den enkeltes erfaring, vejret, terrænnet og ønsker om komfortniveau. Jeg deler min pakkeliste op i underpunkter for nemmere at kunne styre mod målet som altid er at medbringe det nødvendige uden at have noget unødvendigt i rygsækken.

Sovesystem

Vi bruger et dobbelt underlag, Exped Synmat Hyperlite Duo når vi er på tur sammen. På den måde skal ingen ligge i revnen og underlaget er godt isoleret til den kolde periode. Samtidig er vægten lav.

Vores dunsoveposer har en komfort temperatur på lige under frysepunktet. Det er nødvendigt på denne tid af året. Har du en mindre varm sovepose kan du supplere med en inderpose af fleece. Under alle omstændigheder er det en god ide at benytte en inderpose, du kan læse i denne artikel hvorfor.

Teltet behøver ikke være et avanceret fjeldtelt, især ikke hvis det kun er backup i fald der ikke er plads i et shelter. På denne tur medbragte vi et af mine mere solide to-mandstelte med tørreloft og god plads i de to apsis. Har du ikke et telt kan en model som MSR Elixir være et godt valg.

Häckeberga Runt - udsigt til disen mellem træerne

Køkken

Lidt afhængig af dine ambitioner i forhold til madlavning har du brug for mere eller mindre køkkengrej på tur. Vi medbringer oftest en god kniv, et skærebrædt, en grydeske, køkkensvamp, et par karklude, et par foldekopper, et par spiseskåle og et par sporks til at spise med. Desuden lidt sæbe til at vaske op med.

Kogegrejet kan sagtens være et klassisk Trangia sæt på sprit, men jeg foretrækker en gasbrænder. Det går hurtigere, og er meget nemmere at justere. Trangiaen kan nemt opgraderes med en gasbrænder når det behov opstår. Jeg bruger en MSR Windpro brænder og et passende grydesæt med pande. På denne tur medbragte vi kun en gryde og en pande. Husk brændstof til din valgte brænder, og gerne lidt rigeligt de første gange til du får skudt dig ind på hvor meget du bruger. Også relevant at huske en lighter eller tændstikker, alternativt et ildstål. En af de tre dele får du også brug for hvis du vil lave bål.

Häckeberga runt - vandet skal koges eller filtreres

I mit køkkensæt regner jeg også det vandfilter fra Sawyer som jeg altid har med på tur. Ved stort set alle vandpumper på Skåneledens shelterpladser står et skilt om at vandet skal koges før brug. Årsagen er at bakterietallet er for højt til at vandet anbefales til direkte brug. Med et vandfilter kan jeg producere drikkeklart vand lynhurtigt uden kogning. Det sparer brændstof (vægt) og tid fordi vandet ikke skal køle af før jeg gider drikke det.

Affaldsposer i en kvalitet som ikke lige bliver revet i stykker. Affald kan som oftest afleveres i en beholder på shelterpladserne, men imellemtiden ligger det i rygsækken – derfor, kraftige poser.

Reserve- og sovetøj

I min rygsæk ligger på denne årstid altid reserve- og sovetøj i form af:

Skaljakke, – bukser og -luffer – regntæt ydertøj til råddent vejr

Forstærkningsjakke og -bukser

Tyndt langt undertøj, tynd hue og løse strømper i merinould

Häckeberga Runt - fuglekassen

Diverse andet i rygsækken

Pandelampe og evt. teltlampe

Lille førstehjælpssæt, lad være med at pakke mere end du ved hvordan det skal bruges

Powerbank og ladekabel til telefon

Toiletsager med lille microfiber håndklæde

Voks til støvlerne

Lille økse, fordi brændet ved shelters ofte er ret voldsomt

Et par tændblokke, hvis bålet ikke er så nemt at få ild i

Lille skovl og toiletpapir.

Proviant til turen

Du skal pakke det som du har brug for at spise på de to dage. Udover mad til to gange frokost, en aftensmad og en morgenmad anbefaler jeg rigeligt med snacks. Det kan være nødder, rosiner, energibarer, slik, frugt eller hvad du nu har lyst til. Regn med at proviant til et døgn vejer cirka 800-1000 gram.

Häckeberga Runt - Penne Alla Bolognese

Vand kan du i princippet tanke ved alle shelterpladser. Husk filter eller brændstof til at koge det. Her i vinterperioden er alle vandhaner lukket på grund af risikoen for frostsprængning. Vi valgte at medbringe 6 liter vand for at være på den sikre side.

Hvad skal jeg have på?

Du kan vandre i det samme tøj som du normalt bruger til en travetur i skoven. På denne tur, hvor temperaturen lå lige over frysepunktet, havde jeg to lag langærmet merinould på overkroppen og min skaljakke samt hue og halsedisse. På benene havde jeg lange underbukser og vandrebukser. Fødderne var stoppet i et par lette støvler, brug det fodtøj du er komfortabel med.

 

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål eller vil du vide mere? Så send mig en besked eller fang mig ovre på Facebook.

Hvis du vil have flere af denne type artikler så kan du følge bloggen ovre på Facebook hvor jeg altid linker til artiklerne.

 

2 tanker om “Häckeberga runt – 24 timer på Skåneleden”

  1. Hej Knut
    Har lige gået Häckeberga rundt sammen med min søn. Denne fine artikel fik mig for laaaang tid siden til at sætte ruten på to-do-listen, nu er det ”flueben” sat.
    God sommer 🙂
    Vh, Johnni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *