Calazo friluftskort

Calazo friluftskort – ny serie af danske outdoorkort

Det erfarne svenske forlag Calazo, har netop lanceret Calazo friluftskort, en ny kortserie som dækker en omfattende del af de fedeste danske naturområder.

Calazo friluftskort
De fire første kort i Calazo friluftskort serien over danske naturområder.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i en friluftsbutik hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Calazo har til denne artikel stillet et par kort til rådighed for mig.

Hvem er Calazo?

Calazo Förlag startede for 15 år siden i Sverige som et hobbyprojekt, da grundlæggerne Fredrik Hjelmstedt og Jonas Sundvall sammen skrev bøgerne Svenska Toppturer og Stockholms friluftsliv. Drømmen om en serie guidebøger voksede langsomt frem, og nogle år senere begyndte Calazo også at udgive friluftskort.
Efter næsten 80 guidebøger og snart 200 forskellige friluftskort over Sveriges, Finlands og Norges mest populære friluftsområder har Calazo nu fundet tid til at tage fat på det danske friluftsliv.
Forlaget har en ambitiøs plan om at udgive en lang række friluftskort og bøger, som skal dække det danske friluftsliv.

Hvad er Calazo friluftskort?

Calazo friluftskort er en serie af outdoorkort som vil dække en stor del af de lækreste og mest inspirerende danske naturområder. De er udviklet med fokus på vandring, kajak eller kano, cykling og mountainbike.

Calazo friluftskort
Forsiden af kortfolderen beskriver området, målestoksforholdet og naturligvis et lækkert stemningsbillede.

Kortene er bygget op fra bunden med shelters, teltpladser, mtb spor, p-pladser, vandposter og andre relevante informationer i et lækkert format. Data er baseret på materiale fra Geodatastyrelsen, Naturstyrelsen, OpenStreetMap, Strava Heatmaps og andre relevante kilder.

Calazo friluftskort
Bagsiden af kortfolderen viser tydeligt hvilket område kortet dækker.

Kortmaterialet er trykt på Tyvek, som er meget slidstærkt og helt vandtæt.

Unik søgefacilitet

På Calazo friluftskort har rigtig mange faciliteter et unikt nummer,­ så du nemt kan søge i calazo.dk/sog. Her finder du detaljeret information om den nøjagtige position, serviceniveau, bookingbetingelser m.m. for shelters, bålsteder og teltpladser. Det er, synes jeg, en rigtig lækker funktion der løfter kortkvaliteten væsentligt. Det gælder, naturligvis, særligt i områder hvor der rent faktisk er mobildækning.

Her har jeg fundet den primitive teltplads ved Salene Bugt lige uden for Gudhjem på Bornholm.
Her har jeg fundet den primitive teltplads ved Salene Bugt lige uden for Gudhjem på Bornholm.

 

Jeg indtaster det unikke id-nummer ved pladsen på Calazo søgefunktionen, og får herefter præsenteret yderligere information om pladsen. Praktisk og meget anvendelig funktion.
Jeg indtaster det unikke id-nummer ved pladsen på Calazo søgefunktionen, og får herefter præsenteret yderligere information om pladsen. Praktisk og meget anvendelig funktion.

Et kort er et øjebliksbillede

Det er vigtigt at være opmærksom på at et trykt kort altid er et øjebliksbillede som i bedste fald er helt korrekt og opdateret på tryktidspunktet. De store terrængenstande ændrer sig formentlig ikke meget, men skov bliver fældet, stier og veje lagt om, bål, overnatnings- og shelterpladser oprettes, flyttes og nedlægges. Derfor er det også relevant at søge information via andre kilder i planlægningsfasen.

Brug sammen med GPS

Rigtig mange vil sige at man skal kunne klare sig med kort og kompas, det kan der sådan set også være noget om. Der er dog tidspunkter hvor en GPS kan være ganske handy, også i samspil med et traditionelt papirkort. Derfor er det vigtigt at kunne udlæse koordinater fra kortet, og her er Calazo friluftskort naturligvis også fuldt udstyret med koordinatsæt.

Planlægning, gennemførsel og evaluering

I disse elektroniktider kan der, måske, stilles spørgsmålstegn ved om vi reelt behøver papirkort, eller om de efterhånden er blevet for gammeldags. Situationen er dog, at selvom elektroniske kort er gode til rigtig mange ting, så er det svært at slå papirkortet i mange situationer ved planlægning, gennemførsel og evaluering af en tur.

Under planlægningsfasen har du behov for at have det store helikopteroverblik over terrænet, hvordan de enkelte områder hænger sammen, hvilke stier som binder turen sammen og hvordan overnatningspladser ligger i forhold til den optimale rute. Den slags er svært at få overblik over på en skærm, stor eller lille.

Calazo friluftskort
Planlægning er bare nemmere på papirkort hvor du kan få det helt store overblik.

I gennemførselsfasen, altså under selve turen, kan rigtig meget af navigationen foretages med elektroniske hjælpemidler. Men når der lige er behov for at overskue om den spændende sti, interessante dal, eller genvejen over vandløbet rent faktisk giver mening i forhold til det planlagte giver papirkortet også det klart bedste overblik. Desuden løber det ikke tør for strøm i et kritisk øjeblik, men kan blæse væk hvis du er uheldig eller uopmærksom.

Et papir-, eller i dette tilfælde Tyvekkort, er virkelig godt til at give overblik undervejs på turen. Hvor skal vi spise frokost, og hvor slutter dagens etape. Her kigger jeg kort med gæster på vores guidede vandretur langs kyststien på Bornholm. Foto: Moses Løvstad
Et papir-, eller i dette tilfælde Tyvekkort, er virkelig godt til at give overblik undervejs på turen. Hvor skal vi spise frokost, og hvor slutter dagens etape. Her kigger jeg kort med gæster på vores guidede vandretur langs kyststien på Bornholm. Foto: Moses Løvstad

Når du efterfølgende evaluerer turen, er det særdeles hjælpsomt at kunne se ruten i sin helhed. Det giver, igen, et overblik som er svært at få på en skærm og bringer turen helt tæt på.

Husk at et kort er et forbrugsmateriale, så det er helt i orden at skrive, tegne og markere på det. Skriv noter og marker potentielle og planlagte lejrpladser, overgange over vandløb baseret på information fra andre, adgang til rent vand og alle de andre nødvendige oplysninger du har brug for i løbet af turen. På den måde bliver dit kort et essentielt arbejdsredskab som gør din tur lettere og mere sikker.

Hvilke kort findes der?

Produkterne omfatter nedenstående kort, hvoraf de fleste allerede er udgivet.

Møns Klint og Camønoen 1:25.000
Roskilde & Skjoldungernes Land Nationalpark 1:25.000
Mols Bjerge Nationalpark 1:25.000
Det nordlige København & Nationalpark Kongernes Nordsjælland 1:25.000
Bornholm 1:50.000
Silkeborg & Søhøjlandet 1:25.000
Thy Nationalpark 1:25.000
Øhavsstien – Ærø & Rudkøbing 1:25.000
Øhavsstien – Faaborg & Svendborg 1:25.000
Kyst til Kyst stien – Øst 1:25.000
Kyst til Kyst stien – Vest 1:25.000
Hærvejen, atlas over både vandring og cykelspor 1:50.000
Skåneleden, atlas over hele leden, dansk udgave 1:50.000

Hvad koster Calazo friluftskort?

Hvert kortblad koster 129,-. Du kan se detaljerne her. 

Outdoor Atlas Skåneleden er prissat til 239,-. Baseret på omkostningerne ved indkøb af de enkelte kort i løs vægt er det en virkelig rimelig pris.

Konklusion

Jeg har endnu kun været på et par 3 dages vandre- og bikepackingture tur med de nye Calazo friluftskort, så denne artikel skal ikke betragtes som en egentlig anmeldelse. Til gengæld har jeg brugt en del tid på at gennemse kortene, krydsreferere detaljer og kigge på den overordnede kvalitet.

Det er mit indtryk at Calazo med denne serie af kort rammer helt rigtigt, med en tilpas detaljeringsgrad og opdateret information til en helt fornuftig pris. Jeg er helt sikker på at kortene vil være den støttende hånd som kan få endnu flere på tur i den skønne danske natur. Ihvertfald kommer kortene til at være med på mine egne fremtidige ture.

Hvor kan jeg købe Calazo friluftskort?

Kortene kan, blandt andet, købes hos Fjeld og Fritid hvor jeg hænger ud bag disken i hverdagene. Du kan se udvalget i webshoppen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *