7 tips til at holde varmen i soveposen

7 tips til at holde varmen i soveposen

En ting er at være småkold i løbet af dagen. Det kan ofte løses med en ekstra varm trøje, en kop varm kakao eller et lidt friskere tempo over en periode. Men at være kold når det er tid til at sove, det kan dræne energien ud af de fleste. Når det handler om at sove udenfor i temperaturer under frysepunktet, eller hvad din personlige definition på koldt nu er, gælder det om at holde på kroppens varme. Her får du 7 tips til at holde varmen i soveposen når temperaturen falder.

Forord

Jeg arbejder til hverdag i en friluftsbutik hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Jeg har tilsluttet mig The Outdoor Blogger Codex. Det betyder fuld transparens i forhold til eventuelle sponsorater, samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Exped Venus II Extreme er et super stabilt og funktionelt to-personers telt som dog ikke ligger i den lette ende.

Isolering mod jorden

Det her er måske det vigtigste tip overhovedet. Er du ikke isoleret mod underlaget, typisk jorden eller bunden i et shelter, vil selv den varmeste sovepose have svært ved at holde dig varm. Det konduktive varmetab vil hurtigt dræne dig for varme og holde dig vågen natten igennem.

Konduktivt varmetab er direkte overførsel af varme mellem kroppen og jorden. Her er varmetabet væsentligt højere end det konvektive varmetab som er varmetabet mod luften.

Det er derfor vigtigt med et godt liggeunderlag. Udover at øge din liggekomfort isolerer det også effektivt nok til den temperatur du skal sove i.

Dit liggeunderlags isoleringsevne angives i den såkaldte R-værdi. Hvis en sådan ikke opgives på underlaget kan du godt regne med at det ikke er særskilt varmt.

Til sommerbrug behøver underlaget ikke være særligt varmt, her kan et Klymit Static V være et godt valg. For mit vedkommende fungerer det  indtil der kommer frost i jorden. Bliver det koldere hopper jeg på et Exped Synmat Hyperlite. Står den på reel vinterbrug kommer mit Exped Downmat frem af gemmerne. Sidstnævnte gerne parret med et skumunderlag som ekstra sikkerhed.

Jeg har skrevet en seperat artikel om at vælge liggeunderlag. Den kan du læse her. 

Hold dig tør

Uanset om det er dit tøj eller din sovepose er det designet til at fungere bedst når det er tørt. Ligesom med jorden er vand og fugt uhyggeligt effektivt til at bortlede din kropsvarme (det er derfor du sveder når du har det varmt). Varme fastholdes allerbedst i stillestående tør luft. Så medmindre du har behov for at tørre noget beklædning bør du skifte til tørt tøj inden du hopper i soveposen.

 

7 tips til at holde varmen i soveposen

Brug tøj i soveposen

I “gamle dage” gik de gode råd på at have mindst muligt tøj på i soveposen. Well, det var altså i gamle dage folkens.

Fakta er at den standard, EN13537, som soveposer temperaturrates efter foreskriver at den dukke som benyttes bærer “one base layer of thermal underwear”. Det betyder langt undertøj! For mit vedkommende betyder det merinould, som isolerer mere effektivt end kunststof hvis det skulle blive fugtigt i løbet af natten. Samtidig er merinoulden også bakteriehæmmende så mit sovetøj ikke så hurtigt kommer til at afspejle turlivets glæder.

Er det koldt har jeg også minimum løstsiddende strømper og en tynd hue på. Yderligere kan der suppleres med tynde handsker og en buff for at mindske varmetabet.

Er det helt skidt, og du er kommet afsted med en for optimistisk sovepose ? Det er sket for mig ved et par lejligheder. Så kan du du faktisk også tage endnu mere tøj på i posen. Din dunjakke er et godt bud. Fryser du på fødderne? Brug dunjakken som elefantfod nede i soveposen. Fryser du på overkroppen? Så tag bare jakken på, nede i soveposen.

7 tips til at holde varmen i soveposen.

Brug soveposen rigtigt

Så er vi tilbage til den der EN13537 test. For at soveposen skal have en chance for at leve op til temperatur angivelserne, er du nødt til at bruge den rigtigt. Temperaturangivelserne er i parantes bemærket er ganske vejledende og ikke absolutte sandheder. Det kommer vi tilbage til i en anden artikel.

Start med at lukke soveposen helt, i begge ender. Snør så hætten til så kun dit ansigt er frit. På den måde kan varm luft ikke komme ud og bliver således ikke erstattet med kold luft. Har din sovepose en skulderkrave? Så snøres den også til og mindsker derved yderligere varmetabet.

Er det virkelig koldt? Så behøver der sådan set kun være et lille hul til din mund og næse. Men lad være med at ligge og ånde ud nede i soveposen, det danner fugt som køler kroppen hurtigere end tør luft.

7 tips til at holde varmen i soveposen.

Husk at tisse af

Der er ikke noget værre end at skulle ud af posen klokken 2 om natten for at tisse, og det er fristende at forsøge at holde sig. Jeg ved ikke med dig? Men for mig sker der blot det at jeg ligger og roterer ukomfortabelt. Det står så på en halv times tid før jeg må overgive mig, og stå ud af teltet alligevel.

Ud over ovenstående så er det faktisk sådan at de ekstra deciliter væske i blæren bruger energi, som kunne være blevet brugt til at lave varme. Du fryser altså nemmere hvis du ligger i soveposen og skal tisse. Så stå nu bare op og få det overstået så du kan komme tilbage i posen og lukke øjnene igen.

Spis lidt inden du skal sove

Kroppen har brug for brændstof for at kunne producere varme. Så sørg for at du er tilpas mæt når du hopper i posen. Spis eventuelt et lille stykke chokolade eller en halv energibar lige inden sengetid for at toppe op på brændstof.

Skærm af for vinden

Sover du i et telt er det sjældent et problem med vinden, det er jo blot et spørgsmål om at lukke “døren” til. Men ligger du under en tarp, i et shelter eller måske under åben himmel er det en anden sag. Her har vinden en stor betydning, blæser den direkte på soveposen tapper den vital varme direkte ud af isoleringen.

Her kan du med fordel benytte dig af en såkaldt bivy-pose som er en enten vind- eller vandtæt “kondom” til din sovepose. Bivy-posen trækkes udenpå soveposen præcis som du bruger en vind- eller vandtæt jakke på overkroppen når du er i det fri. Brugt rigtigt mindskes varmetabet betydeligt.

7 tips til at holde varmen i soveposen.

Vil du vide mere?

Husk at det også er væsentligt at du opbevarer og vedligeholder din sovepose rigtigt for at få den maksimale effekt af den. Det kan du læse meget mere om i min artikel Korrekt opbevaring af din sovepose.

Hvis du vil have flere af denne type artikler så kan du følge bloggen ovre på Facebook hvor jeg altid linker til artiklerne.

 

En tanke om “7 tips til at holde varmen i soveposen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *