5 tips til at forlænge dit telts levetid

5 tips til at forlænge dit telts levetid

Uanset om du er en erfaren fjeldræv med mange ugers udendørsovernatninger om året eller kun tager afsted på tur et par weekends hen over sæsonen er det en god ide at passe godt på dit telt. På den måde sikrer du din investering, et godt telt er jo ikke just billigt, og du får meget mere turglæde gennem årene.

Forord

Jeg er tilsluttet The Outdoor Blogger Codex som betyder fuld transparens i forhold til eventuelle samarbejder med leverandører og deslige. Se på linket hvad The Outdoor Blogger Codex betyder for dig som læser.

Jeg arbejder til hverdag i en friluftsbutik hvorfor links til produkter i mange tilfælde går til webshoppen.

Lad os komme til sagen, her får du 5 tips til at forlænge dit telts levetid.

Dit telt skal altid være tørt når det pakkes væk

Hvis du, efter en tur, pakker dit telt væk i våd eller bare fugtig tilstand beder du nærmest om problemer. Fugten kan, udover at give en dejlig jordslået lugt, også ødelægge teltdugen og dens overfladebehandlinger. Du risikerer at ende op med et klistret, idelugtende og utæt telt.

Selv om dit telt er knastørt når du pakker det ned, er det af samme årsag en god ide, ikke at opbevare det stramt sammenrullet i pakposen. Lad det gerne ligge let foldet på en hylde eller i en bedroller med udluftningshuller.

Teltet opbevares bedst et sted som er rent, tørt og ikke i direkte sollys.

Pas på teltstængerne

De fleste skader på teltstænger og dermed på telte generelt sker når de sættes op. Pas på med at lade sektionerne “smække” sammen når du samler stængerne. Det kan ridse, bule og i værste fald over tid skabe revner som forårsager at stangen knækker. En knækket stang er ofte også skyld i en revnet stangkanal. Ikke lige det du har brug for når du står med en knækket stang i blæset og regn på fjeldet.

5 tips til at forlænge dit telts levetid - knækket teltstang er ofte lig med revnet stangkanal
Foto: Thomas Vaaben Søgaard

Vær opmærksom på ikke at overbøje stængerne når du sætter teltet op. En stang som bøjes over hvad den er beregnet til kan deformere permanent og er dermed et svagt led i telt konstruktionen.

5 tips til at forlænge dit telts levetid - knækket teltstang
Foto: Jesper Regin

Når du skiller stængerne ad er det en god ide at starte fra midten for at holde en ligelig fordeling af belastningen på den interne elastiksnor. Samtidig er det en god ide ved denne lejlighed at inspicere samlingerne for eventuelle problemer. Er stængerne beskidte eller bare støvede kan det betale sig at du lige tørrer dem over med en microfiberklud så samlingerne kører helt perfekt. En samling som ikke er helt på plads er en åbenstående invitation til en flækket stang.

Vær rar ved lynlåsene

Det allerbedste du kan gøre for lynlåsene i dit telt er at behandle dem med forsigtighed. Luk dem med forsigtighed så du ikke kører dem fast i teltdugen og brug begge hænder så du ikke lægger unødig belastning på materialerne. Teltet er designet til at stå strammet op, så der vil uvægerligt opstå lidt modstand i lynlåse, særligt ved buer. To-hånds betjening nedsætter slitagen og øger levetiden betragteligt.

Hold lynlåsene rene og fri for sand og andet snavs som slider glideren i stykker. Er glideren slidt bliver tænderne ikke skubbet ordentligt sammen, og der er risiko for at lynlåsene springer op.

Undgå unødig UV-eksponering

Det lyder fjollet, det erkender jeg blankt! Det er et telt, beregnet til udendørs brug, købt i dyre domme. Det kan da sagtens holde til at stå ude i solen, ikke?

Desværre har teltdugen det på samme måde med sollys som din hud, værre faktisk. UV strålerne nedbryder over tid teltdugen og gør den mør.

5 tips til at forlænge dit telts levetid
Foto: Knut Korczak

Det betyder at dit telt ikke bør stilles op i haven og efterlades sommeren over, hvis du ellers er glad for det og gerne vil fortsætte med at bruge det. En sommer overlever det nok, men regn med at det sommeren efter er til at kassere, oversejlet ihvertfald. Den møre teltdug revner ved syninger og på stresspunkter – måske ikke med det samme. Men forestil dig at stå i blæst og regn med en lang revne langs en syning, ikke en rar tanke vel?

Polyester materialer er en kende mere UV resistende end nylon, men alle telte har bedst af at blive opbevaret udenfor direkte sollyn når de ikke er i brug.

Stram op!

Det er vigtigt for levetiden af dit telt at du sørger for at stramme det ordentligt op når du bruger det. Stram oversejlet ud og brug bardunerne. Det giver øget strukturel styrke mod vinden. Et telt hvor oversejlet bare hænger løst og som står uden barduner giver vinden noget at få fat i og rive i. Det er ikke en ideel situation for et telt i lette materialer.

5 tips til at forlænge dit telts levetid - stramme barduner er godt for teltet
Foto: Mountain Safety Research

Har du selv et tip du vil dele?

Ovenstående tips vil helt sikkert give dit telt en længere levetid og give dig større turglæde. Har du selv et godt tip er du meget velkommen til at dele det i kommentarfeltet herunder.

Hvis du vil vide med om relaterede emner så anbefaler jeg følgende artikler jeg tidligere har skrevet.

Korrekt opbevaring af din sovepose

7 tips til at holde varmen i soveposen

Pakkeliste til 6 dage på fjeldet

9 tips til at vælge liggeunderlag

Efterskrift

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at lægge en kommentar herunder eller ovre på facebook.

Kender du nogen som kunne have gavn af denne artikel er nu naturligvis meget velkommen til at dele den. Tak! 🙂

8 tanker om “5 tips til at forlænge dit telts levetid”

  1. Tusinde tak for alle dine fede tips det sidste stykke tid om telt, liggeunderlag og soveposer.

    Mvh
    Palle A

  2. Tusinde tak for alle dine fede tips det sidste stykke tid om telt, liggeunderlag og soveposer.

    Mvh
    Palle A

      1. Hvad bruger du af “poser” til at holde tøj, mobiltelefon og andet tørt i det danske vejr? Og har du nogen erfaring med solcelleopladning af mobil på Vandreture?

        1. Det første er noteret, og sat på kladdeblokken, tak. Jeg bruger ikke selv solceller, medbringer hellere en ekstra powerbank om nødvendigt. Jeg ved at Erik B. Jørgensen som huserer på komud.dk har omfattende erfaring og nogle gode artikler om emnet.

        2. Hej Palle,

          Jeg bruger en kombination af drybags fra Exped, Ortlieb, Osprey og Sea-To-Summit sammen med “lynlås poser fra aLOKsak og IKEA. Der kommer snart en lille artikel om emnet. Du fik lige inspireret mig.

  3. Min dreng vil gerne sove ude i telt hver nat i et år. Det betyder at teltet vil stå ude uden at blive slået sammen. Hvilket telt vil du anbefale til det?

    1. Hej Peter,

      Beklager jeg først svarer nu.

      Der er ikke nogle telte som i længden kan holde til den behandling. Så jeg vil egentlig anbefale dig at købe et rimelig billigt telt til formålet. Køb et med et seperat oversejl, ikke et 1-lags telt. Smid evt. en letvægts pressenning over i de vejrmæssigt værste perioder, men husk udluftning for at undgå kondens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *